Naturfiber och dess unika egenskaper

Till naturfiber räknas alla fibrer som går att utvinna från växt- eller djurriket och är därför en råvara som är förnyelsebar. Våra tyger av naturfiber är till störst del producerade av linfiber men vi har även tyger i ren ull. I flera av våra linkvalitéer blandar vi in ull, siden, jute, bomull och viskos som ger egenskaper som mjukhet, tyngd eller glans.

Alla våra linnetyger tillverkas på fabriker i Europa, linet odlas, bereds och spinns även i Europa vilket bidrar till att göra den till än mer hållbar miljömässigt.

När tyget är vävt genomgår det olika typer av tvättar och mekanisk bearbetning som gör tygerna mjuka och följsamma. De tyger som har Mano Morbida som tillägg, vilket betyder mjuk hand på italienska, har genomgått en sådan mjuk tvätt. Några av efterbehandlingarna är mycket hantverksmässiga och ger tyget ett unikt utseende som till exempel skrynklighet och vikveck vilket skänker tygerna särskild karaktär.
Alla våra linnetyger tillverkas på fabriker i Europa, linet odlas, bereds och spinns även i Europa vilket bidrar till att göra linet än mer hållbart miljömässigt. Den ull vi använder är till stor del obehandlad och behåller därför ullens goda egenskaper som exempelvis att vara smutsavstötande. Vi använder även återanvänd ull i tre av våra ullkollektioner: Dorotea, Paolina och Lana. All ull vi använder är muelsingfri.

Sidentråden i Aruba MM ger en fin lyster, här syns färg 3552.
Dorotea i färg 3213 som gardin,

Naturfiber ger unika egenskaper

Färgen på linnetyger kan variera mellan olika produktioner. Det beror på att linfiberns naturliga färg påverkas av jordens färg och hur klimatet varit under odlingen och rötningen. Det förekommer även färgskillnad i våra andra kvalitéer som även det beror på fiberns naturliga karaktär. I de kvalitéer vi anser att färgskillnaderna varierar mycket skickar vi ut ett batchprov för godkännande.

Tyger i naturfiber hänger ofta ut sig beroende på fiberns naturliga egenskaper. Hur mycket det hänger ut sig beror på höjden men också hur tungt tyget i sig är. Tyngden kan påverkas av luftfuktigheten eftersom fibern tar upp fukt. Därför blir tyger i naturfiber ofta längre på sommaren när luften är fuktigare. Tyget kan även dra ihop sig när det blir torrare och varmare.

Lin- och ulltrådar kan ibland påträffas med små fibrer i avvikande färg beroende på fiberns naturliga egenskaper och produktionsprocessen. Lintrådar kan av naturliga skäl vara ojämna med tussar och knutar.

Ljus, både artificiellt och solens, gör att tyger bleknar, gulnar eller förändras på annat sätt med tiden. Hänger tyget vid ett utsatt läge är det bra att fodra tygerna eller använda ett tyg med högre tolerans mot ljus.

Läs gärna information om varje tyg för frågor kring bästa användningsområde, exempelvis om det passar att använda tygets bredd som höjd. Denna information ska finnas på baksidan av våra provkollektioner eller under respektive kvalité på Våra tyger.

Torno i 4322, Savona i färg 4133 till höger.
Varese med sitt fina fall passar utmärkt att låta ligga i golvet. Här i färg 3131.
Torno är vävt med bouclégarn, ett mohair-garn som tvinnats så att små slingor eller öglor uppstår.